Svenska English
Startsidan Discgolf Discar Nyheter Artiklar Tävlingar Banor Länkar Forum
Discgolf
» Introduktion
» Historik
» Regler
» PDGA
» PDGA-sanktionering
» Spelarprofiler
» Speltips
David Greenwell och Hasse Tegebäck<br/>
Kaptener för Team USA och Europe
David Greenwell och Hasse Tegebäck
Kaptener för Team USA och Europe
Historik
1975

Ed "Steady Ed" Headrick
(1924–2002)
Det är svårt att säga när discgolf egentligen startade. Det är ingen specifik person som har hittat på eller uppfunnit discgolf, utan det är en sport som har växt fram bland en mängd personer i USA och Canada.

I den här beskrivningen har vi valt år 1975 som discgolfens födelseår. Det var detta år som kedjehålet/discgolfkorgen uppfanns av Ed Headrick, vilket gjorde att discgolfen började forma sig till den sport den är i dag.Banor
Världens första bana installerades våren 1976 i Oak Grove Park, La Canada, California. Oak Grove var den första banan med kedjehål. Den första svenska banan med kedjehål var Kärsön i Stockholm som införde kedjehålen 1980. Banan invigdes redan 1979 men hade då bunkerhål.


Järva Discgolf Park 1995
Första betalbanan som fortfarande är i drift är Morley Field i San Diego som öppnade 1994. I Sverige kom den första betalbanan 1995 — Järva Discgolf Park i Stockholm.

1981 passerades 100-gränsen vad gäller antalet banor i världen. År 2000 passerades 1000-gränsen och och 2005 fanns mer än 2000 banor.

Kedjehålet var från början patenterat av Ed Headrick och först 1995 blev det möjligt för andra tillverkare att göra kedjehål. Patentet gällde dock inte i Europa, så en svensk korg tillverkades (på initiativ av Johny Gustafson) från 1980 och några år framåt av Disc Golf Specialisten. Johny Gustafsson var den som introducerade discgolfen i Sverige.
Johny Gustafson
(1947-2002)


Johny hade företaget Disc Golf Center, som sålde discar och tillbehör och startade European Disc Golf Association 1979. Johny arrangerade det första Stockholm Disc Golf Open 1979 och marknadsförde discgolf samt fungerade som banläggare för många av dom första banorna i landet. I slutet av 80-talet anslöt Rantzow till svenska korgtillverkare och 1995 finns även Knickarpskorgen.Tävlingar
1975 så spelades VM i discgolf för första gången och vanns av Tom Kennedy. Detta första år använde man dock pinnar som mål. Detta var under ”Frisbee-VM” sponsrat av företaget Wham-O. Endast discar av Wham-O's fabrikat med varumärket Frisbee fick användas på detta VM. Sporten kallades därför Frisbee Disc Golf under dessa VM och var en av 10-talet andra grenar, som till exempel Ultimate och Fristil.

Wham-O's monopolställning försvann 1982 då det sista världsmästerskapet – där endast Wham-O's discar var tillåtna — spelades och ersattes av PDGA-VM där alla discar (till exempel Super Puppy och Brand X) var tillåtna. PDGA-VM 1982 vanns av Harold Duvall.

Ken Climo

Juliana Korver

Barry Schultz
Den mest framgångsrike spelaren genom tiderna är utan tvekan Ken Climo, USA, med 12 VM-guld och 5 segrar i United States Disc Golf Championships. Han vann 9 raka VM-guld mellan 1990-1998. Bland damerna märks Juliana Korver, USA med 5 VM-titlar och även Elaine King, Canada med lika många titlar.

1999 startades United States Disc Golf Championship i Rock Hill, South Carolina. Denna tävling blev en utmanare till PDGA World Championships om att vara den mest prestigefyllda tävlingen. Tävlingen har vunnits 5 gånger av Ken Climo och 2 gånger av Barry Schultz. 2001 var discgolf med i World Games i Akita, Japan. Barry Schultz och Juliana Korver vann titlarna.

Första tävlingen i Sverige spelades på en tillfällig bana på Bosön i Lidingö 1978. Jan Ekman vann denna tävling. Några kedjehål fanns inte utan målen bestod av pinnar som hade stuckits ner i marken. Det första svenska mästerskapet spelades 1978 och vanns av Per Lindström och Agneta Fuglesang.

Bland svenska spelare är Jesper Lundmark den mest framgångsrike med 4 SM-guld, ett EM-guld 2001, eurotoursegrare 2006 och 2007, samt en tredjeplats i VM 2000. Fredrik Granåsen är en av de mest framgångsrika spelarna med 4 SM-guld och två guld i pargolf-VM 1993-1994 tillsammans med Tomas Ekström.


Jesper Lundmark

Tomas Ekström och Fredrik Granåsen

Markus Källström har tre SM-guld, ett EM-guld 2005 och silverplatser i VM 2003 och 2007. Mest framstående svenska kvinnliga spelaren är Birgitta Lagerholm med VM-guld 2004, två EM-guld samt 3 SM-guld. Bland övriga viktiga svenska internationella placeringar märks Peter Janssons tredjeplats i La Mirada Open 1980, Thomas Lindell delad 7:a i VM 1987, Fredrik Granåsen 6.a i VM 1993 och Svante Eriksson 4:a i VM 1997.

Första officiella pargolf-SM avgjordes 2003 och vanns av Jesper Lundmark/Daniel Strandberg och Emelie Åström/Karin Spännare. SM för klubblag vanns första året 2000 av Stockholmsklubben Brunna.Discar
Den första discen som togs fram enbart för discgolf var Night Flyer 1978 av Ed Headricks företag DGA. Denna disc utgick från en befintlig form: Wham-O mold 40, men gjöts i tyngre plast, vilket gjorde discen mer lämpad för discgolf. Night Flyern var dock förhållandevis stor och vindkänslig och behovet av en tyngre och stabilare disc gjorde att en tung liten disc — Puppy — såg dagens ljus 1980. Denna disc tillverkades av företaget Destiny Discs (senare Dynamic Discs) under ledning av Jan Sobel. Puppyn var den första moderna golfdiscen och sopade fullkomligen banan med konkurrenterna på discmarknaden.


Dave Dunipace
1983 kom den första lågprofildiscen Eagle, som med sin mer spetsiga kant tillförde ytterligare en dimension till discgolfen och öppnade upp utvecklingen till den mängd olika drivers och midrangediscar som finns i dag. Eagle tillverkades av företaget Champion (senare Innova Champion). Formgivare var Dave Dunipace som därefter har designat en mängd viktiga golfdiscar.

Sedan 2005 finns även den svenska dicstillverkaren
Latitude 64, mer historik om golfdiscar finns att läsa under avdelningen "discar".PDGA
Professional Disc Golf Association startades av Ed Headrick 1976. Denna organisation har sedan dess varit den världsledande organisationen för discgolf. PDGA har bland annat tagit fram och utvecklat reglerna för discgolf och arrangerat VM sedan 1982.Tidningar
1987 kom den första discgolftidningen Disc Golf World News. Till en början i ett enkelt litet format och sedan 1995 i dagens normala magasinsformat. Under perioden 1991-1999 gavs tidningen Disc Golf Journal ut. Sedan 2004 finns gratistidningen Disc Golf Magazine.

Första Disc Golf World News Disc Golf World News 1995 Disc Golf Journal's sista nr.Pre discgolf
Discar och skivor av alla tänkbara slag har sedan urminnes tider kastats genom luften i syfte att testa objektens flygförmåga och att även mäta sin skicklighet mot andra medkastare. Det kan ha rört sig om allehanda runda föremål alltifrån burklock till fälgkåpor, alla med mer eller mindre svävförmåga. Troligt är också att det har varit vanligt att försöka få dessa "discar" att flyga mot speciella mål för att på så sätt testa skickligheten.

En av de tidigaste dokumenterade händelserna av något som påminner om discgolf är från 1926 i Canada. Då spelades ett spel bland några skolungdomar som de kallade Tin Lid Golf, vilket ungefär betyder "burklocksgolf". Det var en lek med enkla regler, där hålen (till exempel trädstammar eller stolpar) valdes allt eftersom, en tidig föregångare till dagens discgolf.

På 1940-talet började de första discarna i plast massproduceras. Dessa leksaker som det var frågan om, kallades flying saucer till att börja med (1948) och flying disc (1949), varumärket Frisbee kom 1959. Primitiva föregångare till dagens golfdiscar är Flyin Saucer från 1948, som var den första massproducerade discen. Space Saucer från 1953 var den första discen med en slät utformning utan utskjutande lister etc. "It came from outer space flying saucer" från 1955 och Sky Saucer från 1959 är andra relativt släta discar som till viss del påminner om dagens golfdiscar. Dessa discar flög dock inte bättre än burklocken, i många fall sämre. En föregångare till den första golfdiscen, som hade tyngre självlysande plast togs fram kring 1968.

En av de första tävlingarna som påminner om dagens discgolf spelades i Kalifornien i Brookside Park 1969. Några kedjehål fanns inte, knappt ens några regler, men det var en tävling där vinnaren var den som spelade en tillfällig bana på minst antal kast. Man kastade från olika förutbestämda platser i en park och målen kunde vara lite vad som helst men oftast träd eller stolpar markerade med ett band. Enligt uppgift kan mindre tävlingar för barn ha arrangerats av Brookside Park-arrangören George Sappenfeld ända sedan 1964.

Tillfälliga enkla banor och en del tävlingar fanns bland annat i Kalifornien under tidigt 70-tal. Den första permanenta banan — dock utan kedjehål — kom 1975 i Pasadena, Kalifornien.

Tack till Jim Palmeri, Dan Roddick och Carlton Howard.

 /Jonas Lööf
Ken Climo, 11-faldig PDGA-världsmästare
Ken Climo, 11-faldig PDGA-världsmästare
Annons
innovastore.se
powergrip.fi - Nätbutik för Discgolf
annons